Máte svého kominíka?

Kominíci byly pro lidi odjakživa symbolem štěstí, a ještě jako malé děti jste se jich i vy chtěli určitě alespoň dotknout a dodnes se při pohledu na kominíka chytáte za knoflík. Kominík však nenosí jen takové "hypotetické" štěstí, ale také "štěstí" v podobě záznamu o čištění a kontrole komínu, který si od vás může vyžádat revizor. Pokud toto potvrzení nemáte hrozí vám pokuta až několik tisíc korun. V tom horším případě i ohněm znehodnocený příbytek, který může vzniknout kvůli nevyčištěnému komínu.

Máte svého kominíka?
Pokud patříte k těm 20 procentům odpovědných lidí, kteří si ke svému komínu pravidelně volají kominíka, tak si můžete poblahopřát. Pokud patříte k té druhé, většinové nezodpovědnější skupině, měli byste to co nejdříve změnit. Topná sezóna již začala, a určitě byste nechtěli, aby vám vaši investici spálil oheň.

V případě, že máte zanesený komín hrozí, že se v něm vznítí saze. Tehdy vznikne teplota i přes tisíce stupňů Celsia, což prohřeje povrchový plášť komínu a požár v domě je doslova na spadnutí.

Vyhláška říká, že všechny komíny v budovách, ve kterých se bydlí, a v kterých se topí tuhým nebo kapalným palivem, musí být zkontrolovány a vyčištěny kominíkem každé čtyři měsíce. V případě komínů napojených na spotřebiče napájené plynem existují dvě možnosti. Pokud jde o komín bez vložky, kontrola by se měla udělat každých šest měsíců, pokud je komín vyvložkovaný stačí kontrola jednou ročně. Platí to pro připojené spotřebiče s celkovým tepelným výkonem do 50 kW. Na místě je tedy otázka: kdy byl u vás naposledy kominík?

Kominík není jen vymetač ...
Kominíci by se neuživili pouze čištěným komínů, proto kromě čištění komínů i staví, opravují, vložkují, dělají jejich revize a měření zplodin. Pokud jste se například rozhodli vyměnit starý sporák na dřevo za nový, kominík by vám měl komín nejdříve zkontrolovat a upravit. Proč? Připojením nového spotřebiče s vyšším výkonem na starý komín dimenzovaný na menší výkon, můžete mít s komínem problémy.

Každý kominík, kterého si zavoláte by vám měl dát záznam o vyčištění a kontrole, který si zase může vyžádat revizor, v případě, že k vám zavítá. Kvalitní kominík vám kromě vyčištění komínu zkontroluje i teplotu spalin, vyhodnotí spalovací proces, vstupní teploty vzduchu, a změří vám i to, zda jsou v normě spaliny.

Pokud se rozhodnete kominíka zavolat, aby určil "diagnózu" vašeho komínu, musíte mu zajistit přístup do prostor, které s komínem bezprostředně souvisejí. Samotné vyčištění komínu není drahé, pokud však chcete mít komín v dobrém stavu, je potřeba zkontrolovat i další měření, a tehdy si už připlatíte o něco víc.

Jen dobrý a zdravý komín vám zajistí bezpečné bydlení, klid od revizorů, ale hlavně od ohně, který by vám mohl odnést celý majetek právě nahoru komínem.